Les Industrials

Entrevista a l’avi i l’àvia de la Núria Prats

Fem un recopilatori de la vida a pagès de la Ramona Jordà i en Josep Puntí, l’àvia i i l’avi de la Núria Prats, a través de la seva filla, la Maria Lluïsa Puntí.

La Codina, casa on la Ramona i en Josep van criar a la Maria Lluïsa.
Font: font personal.

Abans en una casa de pagès hi vivia molta gent, com ara els amos de la casa, l’hortolà, el masover, etc. Temps enredera els amos eren de Madrid i el meu avi era el masover. Cap el 1950 o voltants, l’avi va comprar la casa, ja que els amos només venien de tant en tant aquí. Anys desprès, quan els mes pares es van cassar van passar a ser els amos de la masia (la Codina de la guixa).

Una part del que cultivàvem de l’hort ens ho quedàvem per alimentar-nos i l’altra part els avis venien ho venien en una parada al mercat de Vic. La dona (en aquest cas la meva mare) feia de mestressa de casa i feina a l’hort, mentre que l’home (el meu pare) treballava amb el bestiar, al camp i també a l’hort. Els fills ajudàvem collint patates, posant bales dretes, arrencant naps, etc. Per treballar teníem un cavall, però a la casa també hi tenim vaques, ànecs, oques, porcs i conills. Quan els fills eren grans la casa sempre se la quedava l’home mes gran, i així durant generacions.

ANÈCDOTES:
– En una estanteria d’una sala de la masia hi teníem una bomba de decoració que algú havia posat feia anys pensant que estava buida i no hi havia cap perill, fins que un dia algú va venir a la codina, va veure la bomba i van anar a la guàrdia civil per tal d’assegurar-se que no podes explotar. Van venir amb un cotxe i, quan van veure la bomba ens van fer anar a tots a fora de la casa. Més tard van venir els artificiers per acabar mirar la bomba, van veure que estava plena i la van portar en un camp del costat per fer-la explotar. La meva mare va quedar parada de com havien pogut tenir allò durant tant temps dins la casa.

– Durant la guerra civil alguns soldats van venir durant dies a dormir a la capella de casa. Els hi havíem de donar menjar i beure cada dia, però per sort no van destrossar res ni van causar cap incident.

D’aquest recopilatori ens ha sorprès que en la época dels avis la dona fes feines a l’hort, ja que al ser feina bruta es considera una tasca més d’home. També ens ha sobtat com s soldats podien entrar a propietats privades i instelar-s’hi durant dies.

La Família Puntí Jordà el dia de la comunió del Germà de la Maria Lluïsa.
Font: font personal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad